Panduan Zakat

Tuan/Puan/Cik boleh rujuk kepada guru2 agama mengenai bagaimana cara untuk membayar zakat secara langsung kepada asnaf. Ini termasuk syarat2, nisab, haul, akad dan sebagainya.

Perlu diingatkan, pembayar zakat perlu bertemu muka dengan penerima zakat dan menyatakan akad membayar zakat pada penerima zakat. Penerima zakat juga perlu mengucapkan akad menerima zakat dihadapan pembayar zakat. Tiada pembayaran zakat secara bank-in ke akaun bagi mengelakkan sebarang penipuan.

KEPADA PENERIMA ZAKAT, OLEH KERANA PEMBAYAR ZAKAT BERSUSAH PAYAH UNTUK MEMBAYAR ZAKAT KERANA ALLAH SWT. JIKA ANDA TELAH MENERIMA ZAKAT DAN KEPERLUAN ANDA TELAH MENCUKUPI, KERANA ALLAH SWT … SILA MINTA PEMBAYAR ZAKAT YANG INGIN MEMBAYAR ZAKAT KEPADA ANDA, MINTALAH MEREKA MENCARI PENERIMA LAIN PULA.

KEPERLUAN ANDA TELAH MENCUKUP DENGAN IZIN ALLAH SWT, OLEH ITU BANTULAH ORANG LAIN YANG MEMERLUKAN BANTUAN ZAKAT. INSYALLAH, ALLAH SWT AKAN MEMUDAHKAN URUSAN ANDA, KEHIDUPAN ANDA DAN REZEKI ANDA. KEPADA ALLAH SWT KITA BERTAWAKAL DALAM SEGALA URUSAN.

Petikan dari : http://www.portalinfaq.org/g02x01_article_view.php?article_key=panduanzakat07

Tata cara membayar zakat

Ada beberapa hal yang perlu diperhatikan dalam membayar zakat.

Pertama, sucikan niat sebelum menunaikan zakat (juga infaq / sedekah). Pastikan bahwa amal perbuatan kita ditujukan hanya dan semata-mata untuk Allah swt.Kedua, telitilah sasaran zakat; apakah dia benar-benar termasuk golongan yang berhak menerima uang zakat. Hal ini tidak berlaku untuk infaq yang boleh diberikan kepada siapa saja.

Ketiga, utamakanlah orang-orang yang dekat jika memberi zakat langsung kepada mustahiq dan tidak melalui lembaga amil. Tetapi perlu diingat bahwa yang dimaksud dengan orang-orang dekat tidak termasuk istri, anak-anak, atau orang tua sebab ketiga kelompok ini memang berhak atas nafkah seseorang.

Keempat, ketika memberikan zakat ucapkan kata-kata yang baik dan santun kepada penerima. Janganlah kita membatalkan pahala atas perbuatan atau amal kita dengan perkataan yang tidak patut dan menyakitkan.

Kelima, tunaikanlah zakat ketika saatnya tiba. Menunda-nunda pembayaran zakat tidak dikehendaki oleh Islam dan seluruh ajaran Islam, termasuk zakat, mendidik manusia untuk disiplin dan tepat waktu.

Pada prinsipnya, dibenarkan oleh syariat Islam apabila seseorang yang berzakat langsung memberikan sendiri zakatnya kepada para mustahiq dengan syarat kriteria mustahiq sejalan dengan firman Allah swt dalam surat At-Taubah:60. Akan tetapi, sejalan dengan firman Allah tersebut dan juga berdasarkan tuntunan Nabi Muhammad saw, tentu akan lebih utama jika zakat itu disalurkan lewat amil zakat yang amanah, bertanggung jawab, dan terpercaya. Ini dimaksudkan agar distribusi zakat itu tepat sasaran sekaligus menghindari penumpukan zakat pada mustahiq tertentu yang kita kenal sementara mustahiq lainnya -karena kita tidak mengenalnya- tak mendapatkan haknya.

Disamping itu, ada mustahiq yang berani terang-terangan meminta dan ada pula mustahiq yang merasa berat (malu) untuk meminta. Dengan demikian, dimungkinkan kita hanya memberi kepada mereka yang terang-terangan meminta, sementara kepada yang merasa berat meminta kita sama sekali tidak memperhatikan.

Advertisements

Sila bantu kami mengesahkan kelayakkan asnaf ini. Pengesahan anda amat diperlukan untuk mengelakkan sebarang penipuan..

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: